Betongyártás

Betongyártás a KORREKT BETON üzemében

Korrekt áron gyártunk bármilyen mixerbeton terméket hazai alapanyagokból, garantált minőségben.
Korrekt mixerbeton ár, hazai alapanyagból, ellenőrzött minőségben, nagy tapasztalattal gyártva

Számos előregyártott alkalmazás, infrastrukturális projekt esetében a betongyártás nem az építkezés helyszínén, hanem betonüzemben történik. Jó okkal. A kész beton helyszínre szállításával akár nagy és távoli munkaterületek is költséghatékonyan, pazarlás és felesleges környezetterhelés nélkül láthatók el építőanyaggal.

Minőség + korrekt árak + tapasztalat = elégedettség

Cégünk KTI által minősített betonüzemében a legmodernebb berendezések, technológiák segítségével gyártjuk a kész betont. Munkatársaink több évtizedes tapasztalatának, az ellenőrzött magyar alapanyagoknak köszönhetően magas nívójú, egyenletes minőséget képviselő építőanyagot állítunk elő. Cégünk saját gépjárműparkkal is rendelkezik, ezzel is könnyítve az építtetők dolgát. Betonszilárd meggyőződésünk, hogy a hosszútávon fenntartható üzlet csakis elégedett üzletfeleken alapulhat. Ezért az üzleti modellünk központi eleme ügyfeleink maximális szakmai színvonalú kiszolgálása.

Most pedig nézzük, mit kell tudni cégünk 11. kerületben található betonkeverő üzeméről, és a benne zajló munkáról!

Betongyártás betonbiztos alapokon

Beton gyártását végző üzemünkben tulajdonképpen különféle anyagok összekeverése zajlik az építőanyag nagy mennyiségű előállítása érdekében. Ezek között találjuk a beton előállításához szükséges összetevőket: a cementet, a kavicsot, a homokot, a vizet, a vegyszereket. Az üzemben zajló összes művelet tulajdonképpen egyetlen célt szolgál: a komponensek megfelelő módon/arányban/mennyiségben történő összekeverése által a kész beton létrehozását. Akár csak főzés során: összetevőket teszünk egymáshoz, hogy a részekből új egész álljon elő. (Nyilván nagyságrendnyi különbséggel: a beton receptúra nem 5 dkg liszttel, hanem 5 mázsa cementtel indít. Valamint nem is feltétlenül abszolút számokat, sokkal inkább arányokat – pl. 5 egység sóder, 1 egység cement – tartalmaz stb.)

Az építőanyag kikeverése, és a kiömlő nyílás alá álló gépkocsiba történő öntése azonban csak az egész művelet utolsó állomása. (Ahogy főzés során sem a tálalással kezdünk.) Amíg a beton kikeverésére sor kerül, számos részfolyamatot kell elvégezni. Gondoskodni szükséges a komponensek tárolókba történő betárazásáról (spájzolásról), ha eljön a keverés (főzés) ideje, a mérlegelésükről és kiadagolásukról, beton receptúra szerint. Mindezen folyamatok elvégzése külön-külön berendezések meglétét és lépések megtételét követeli meg. Persze mindez csak azért tűnik egyszerűnek, mert a vezérlőrendszer, mint a szakács agya, képes kézben tartani a dolgokat. Nézzük meg részletesen, hogyan zajlik mindez a telepünkön.

A cement tárolása, adagolása

A cement közúti tartálykocsikban érkezik a telepre. A kocsikból közvetlenül a szállított anyagnak megfelelő silóba ürítik a szállított anyagot, a pneumatikus szállítórendszer feltöltő csővezetékein keresztül.

Két cementsiló biztosítja a különböző minőségű kötőanyagok tárolását. Ezek porszűrőkkel vannak ellátva, így biztosítva a feltöltő levegő távozását a cement kiporzása nélkül. Ha eljön a keverés ideje, a cement továbbítását nagy teljesítményű cementcsigák biztosítják a keverőgép cementmérlegéig.

A mérlegeléskor keletkező cementport cső vezeti el. A keletkező por kezelése megfelel a környezetvédelmi előírásoknak. A mérlegtartály pneumatikusan ürít, közvetlenül a keverőbe.

Adalékanyagok tárolása, adagolása

A sóder tehergépkocsin érkezik telepünkre, ahol a sódertárolóban várja a sorsát – többnyire egy homlokrakodó gép érkezése formájában. Ha a gép megérkezik, az anyag az adalékanyag tárolására szolgáló soradagolóba kerül.

A tárolórekeszből pneumatikusan működtetett szektorzárakkal adagolják az adalékanyagot a mérlegre. A mérlegre összegző mérlegeléssel, egymás után kerülnek be a beton receptúra által meghatározott adalékanyag frakciók.

Vegyszerek adagolása, vizezés

A felhasználni kívánt vegyszerek 1000 literes műanyag konténerben kerülnek beszállításra. A vegyszeradagoló rendszer egykörös, a vegyszermérleg közvetlenül a keverőegységbe adagol. A mérlegtartályból mágnesszelepen keresztül, gravitációs úton kerül a vegyszer, közvetlenül a keverőbe.

A betonkeveréshez szükséges vízmennyiséget a telepen lévő vezetékes, hálózati víz biztosítja (30 m3/ó). A vegyszer vízadagolás után kerül a rendszerbe, ugyanazon az adagolócsövön át. A vegyszer beadagolása után a rendszer 1 liter vízzel automatikusan kiöblíti a csövet. A víz adagolását egy Siemens vízátfolyás mérő végzi.

Keverő berendezés

Az adalékanyag-, a cement-, a víz-, és a vegyszermérlegekből közvetlenül a keverőbe kerülnek az összetevők, a keverőfedélen elhelyezett beömlőnyílásokon keresztül. Az adott beton keverési arány alapján megkevert készbetont egy pneumatikusan működtetett ürítő ajtón keresztül adagolják mixer autóba vagy tehergépkocsira.

Vezérlés

A vezérlőrendszer számítógép vezérlésű, automatizált üzemmódban működik. A beton gyártását előre beprogramozott betonkeverés arányok alapján vezérli. Mindeközben ügyviteli és statisztikai adatok szolgáltatására – számlázásra szállítólevelek, keverési jegyzőkönyvek – kiállítására is képes.

Egy szó, mint száz

Az építőipari projektek minél gyorsabb befejezése és a nagy szilárdságú, állandóan jó minőségű készbeton iránti igény napról napra nő. Üzemünk innovatív technológiai megoldásainak, a készbeton keverése során felhasznált első osztályú alapanyagoknak köszönhetően képes kiváló minőségű, homogén beton előállítására. Ha kérdése van beton gyártási folyamatainkkal kapcsolatban, vagy rendelést szeretne leadni, forduljon hozzánk bizalommal.

Kapcsolatfelvétel

Rendelés előtt jó tudni

Kérdése van?

Amennyiben rendelkezik építési engedéllyel, a tervrajzokon az építész megjelölte a szerkezetekhez szükséges beton minőségét, csak le kell olvasni a tervekről.
Ha nem áll rendelkezésére ilyen terv, a kivitelezője fogja megmondani, milyen betont akarnak használni.

Ha nincs segítsége a beton minőségének meghatározásához, hívjon minket!

Betonjaink “kissé képlékeny” betonok. A “kissé képlékeny” kifejezés a friss beton konzisztenciájára vonatkozik. A konzisztencia a friss beton mozgékonyságának kifejezője, utal a felhasználhatóságra és a bedolgozhatóságra.
A friss beton konzisztenciáját a beton összetevőinek minősége és a keverék összetétele, mint például a víz-, cement-, adalékanyag- finomrész-tartalom befolyásolja.

Kissé képlékeny betonból minden vasalatlan és vasalt szerkezet elkészíthető, ha a vasalás nem túlságosan sűrű. Tömörítéséhez vibrátortkell használni. Szivattyúzható és látszóbeton készítésére is alkalmas.

C30/37-24 F2

  • “C” közönséges beton (Concrete = beton)
  • “30/37” szilárdsági mutató (37 N/mm2)
  • “24” maximális szemnagyság (24 mm)
  • “F2″ Terülési mérték (350 – 410 mm)

A tervrajzok alapján könnyen kiszámítható, a betonozni kíván szerkezet három értékét szorozzuk össze (hosszúság x szélesség x magasság).

Érdemes +5% mennyiséggel tervezni, mivel veszteség mindig adódhat, például az egyenetlen földmunka vagy a pontatlan zsaluzás, esetleg a szóródás miatt. Valamint a pumpában, mixerben, vagy a csövekben is maradhat némi beton, ami szintén a veszteséget növeli.