GYIK

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen típusú betonok rendelésére van lehetőségem?

Cégünk normál és speciális transzportbetonokat gyárt.
Előbbi kategóriába tartoznak a szárazabb F1-es jelölésű „földnedves” billencsbetonok, és a képlékenyebb állagú, F2-F6 jelölésű mixerbetonok. 
Speciális termékeink között bazalt, könnyű, saválló, szálerősítésű, látszó, lövellt, estrich és habbeton anyagokat kínálunk. Mindezek mellett CKT betonokat is gyártunk.

Honnan tudhatom, milyen betonra van szükségem?

Amennyiben rendelkezik építési engedéllyel, a tervrajzokon az építész megjelölte a szerkezetekhez szükséges beton minőségét, csak le kell olvasni a tervekről.
Ha nem áll rendelkezésére ilyen terv, a kivitelező fogja megmondani, milyen betonra van szükség. 
Ha nincs segítsége a beton minőségének meghatározásához, keressen minket bátran, díjmentesen segítünk!

Mit jelentenek a különböző tagok a betonok jelölésében?

A betonok jelölésében minden elem szabvány szerinti jelentéssel bír. Ezek a beton minőségét, műszaki paramétereit fejezik ki.

Például: C30/37-24 F2

„C” közönséges beton (Concrete = beton)
30/37” szilárdsági mutató (37 N/mm2)
24” maximális szemnagyság (24 mm)
„F2″ Terülési mérték (350–410 mm)

Hogyan tudom kiszámolni, mennyi betonra van szükségem?

A tervrajzok alapján könnyen kiszámítható. A betonozni kívánt terület vagy szerkezet három értékét (hosszúság x szélesség x magasság) kell összeszorozni.

Tegyük fel, hogy egy téglatest alakú falat akarunk elkészíteni, aminek hosszúsága 4 méter, szélessége 3 méter, magassága 2 méter. Tehát ennek a testnek a térfogata 4 m x 3 m x 2 m = 24m3. Vagyis minimum ennyi betonra lesz majd szükségünk ennek a falnak az elkészítéséhez.

Hogy számoljunk, ha egy 2 méteres élekkel rendelkező kocka alakú testet szeretnénk kibetonozni? Nos, a megoldás: 2m x 2m x 2m = 8m3 a kocka térfogata. Tehát ennyi – a járulékos veszteségek miatt kicsivel több – betonra lesz szükségünk egy ekkora test kibetonozásához.

Ha egy oszlopot szeretnénk elkészíteni, a kör alakú alap területét kell kiszámolni, majd a kapott értéket az oszlop magasságával megszorozni. A kör területét a r2π képlet segítségével számolhatjuk ki (r=a kör sugara, π=3,14). Ha tehát például a kör sugara 2 méter, akkor 2x2m x 3,14 = 12,56 m2 a kör a területe. Ha az oszlopot, tegyük fel, 3 méter magasra tervezzük, akkor 12,56 x 3 = 37,68 m3 lesz az oszlop térfogata. Tehát minimum ekkora betonmennyiséggel kalkuláljunk. 

Hogyan kell megrendelni a betont?

A beton megrendeléséhez nem kell mást tenni, mint közölni cégünkkel a megrendelési szándékot. Ez történhet személyesen a telephelyünkön, a XI. kerület, Borszéki utca 45. szám alatt, vagy a (+36) 20-954-9216-os telefonszámon, illetve e-mailben a info@korrektbeton.hu címen. Ezt követően munkatársunk tájékoztatást nyújt a további teendőkről. 

Milyen paraméterek megadása szükséges a megrendeléshez?

A beton: 

  • fajtája;
  • mennyisége köbméterben;
  • a teljesítés/szállítás időpontja;
  • további szolgáltatásokra való igény (szivattyúzás, toldók stb.)
  • pontos szállítási cím

Ezek pontos meghatározásához ingyenes segítséget adunk a megkeresés után.

Mire kell még figyelnem a rendelés leadása során?

A legfontosabb, hogy a tervek vagy a helyszíni felmérés alapján kiszámolt beton mennyiségét vegyük komolyan. Annyit mindenképpen meg kel rendelni, kevesebbet nem szabad vásárolni. Sőt, az előzetesen kalkulált mennyiségénél +5%-kal többet érdemes kérni, mert a beton szállítása és bedolgozása során valamennyi járulékos veszteség mindig van. (Pl. egyenetlen földmunka, pontatlan zsaluzás, esetleg szóródás, a csövekben maradt beton miatt.)

A beton építési helyszínen belüli szállítására is gondolni kell. Vagyis meg kell tervezni azt is, hogy a mixerkocsiból a bedolgozás helyére milyen módon jut majd el az anyag. 

Földnedves – billencs – beton rendelése esetén ez rendszerint talicskával történik.

Képlékenyebb betonok esetén a mixerkocsihoz járó csúszdák segítségével kb. 3 méteres távolságra juttatható el az anyag. 

Tehát nehezen megközelíthető, magas szerkezetek esetén (koszorú, födém stb.) biztosan szükséges betonszivattyú alkalmazása. A szükséges gémhossz meghatározásához segítséget kérhet tőlünk is.

Ki tudnak jönni felmérni a helyszínt?

Igen, megrendelés esetén ingyenes helyszíni felmérést és szaktanácsadást biztosítunk

Több mint 20 éves tapasztalatunkra számíthat.

Hány nappal előbb kell leadnom a rendelést? 

Mixer beton esetében a célul tűzött teljesítés napja előtt 2 nappal, billencs beton esetében 1 nappal előbb kell leadni a rendelést. A XII. kerületi építési helyszín kivétel, itt az engedélyezés átfutása miatt 3-4 nappal előre kell leadni a rendelést. 

Van lehetőség saját járművel történő szállítására?

Természetesen van, és ilyen esetben nem is kell előzetes rendelést leadni. Tehát szállításra vonatkozóan a kérést akkor kell külön és előre jelezni, ha cégünk által bonyolított fuvart szeretne a megrendelő igénybe venni. 

Van lehetőség a rendelés lemondására?

Az előre egyeztett szállítási napot megelőző 24 órán belül már csak költségtérítés megfizetésével van mód lemondásra.

Milyen megoldásokat kínál a Korrekt Beton a fuvarozásra?

A kész betont a beépítés helyszínére saját gépjárműparkunkkal végezzük. A nedvesebb, folyósabb betont mixerkocsival, a szárazabbat billenős teherautóval szállítjuk. Igény esetén a beton szivattyúzásához, a szállítójármű és a bedolgozás helye közötti szállításához különböző hosszúsággal, teljesítménnyel rendelkező betonpumpákat is biztosítunk. 

Hova szállítanak?

A Korrekt Beton Budapest bármely kerületébe és vonzáskörzetébe szállít transzportbeton termékeket.

Mi az én feladatom a szállítás során, illetve a helyszínen?

A megrendelőnek – vagy legalább egy fő megbízottnak – jelen kell lennie a szállítás helyszínén. A szállítás megszervezéséhez szükség van a pontos szállítási címre és az ott tartózkodó személy telefonos elérhetőségére.
A megrendelő feladata, hogy az építési területet a járművek veszélytelenül – balesetmentesen, vagyonbiztonságot garantáló módon – megközelíthessék és elhagyhassák. (Illetve a beton ürítését ugyanilyen módon elvégezhessék.) 

Az akadályokat mi felmérjük az előzetes ingyenes helyszíni szemle és tanácsadás keretében.

Fontos, hogy amennyiben a szállítójárműnek közterületen kell megállnia, mert nem tud beállni magánterületre, akkor a területfoglalási engedély intézése a megrendelő feladata.

Ha az építési területen a szivattyúzás során toldócsövekre van szükség, a szükséges munkaerőt ezek mozgatásához a vevőnek kell biztosítani. (Szükség esetén külön díjazással tudunk küldeni plusz embereket.) 

A vevő kötelességeiről/felelősségéről részletes tájékoztatást az általános szerződési feltételek között találhat. 

Mekkora az a minimális mennyiség, amire megrendelést adhatok le, illetve amit kiszállít a Korrekt Beton?

A minimum rendelési mennyiség 0,5m3, megrendelői szállítás esetén. 

Ha cégünk szállítja ki a betont, a különböző szállítóeszközök minimum fuvardíját akkor is meg kell téríteni, ha a rendelt beton mennyisége nem éri el a minimális szállítási díjtételt.

Kapok segítséget, ha nem vagyok biztos a dolgomban?

Igen, ingyenes helyszíni felmérés szolgáltatásunk keretében mindenben segítünk. (A beton minőségének meghatározása, szállítási mód, az építési terület teherautó fogadására való alkalmassá tétele, szükséges betonszivattyú hossza stb.) 

Miként történik a fizetés?

A számla kiegyenlítése történhet banki átutalással vagy készpénzzel. (Bankkártyás fizetésre nincs lehetőség.) 

Banki átutalás esetén díjbekérőt készítünk. Ha ennek összege megérkezik cégünkhöz, előlegszámlát állítunk ki, a munka elvégeztét követő 15 napon belül pedig végszámlát. Ha a díjbekérőn szereplő díj eltér a végszámlán szereplő összegtől, a különbözet elszámolására (többletfizetés visszatérítésére/többletteljesítés ellentételezésére) is sor kerül. 

Cégünk bankszámlaszáma: 12012204-01515859-00100009

Készpénzes fizetés esetén nem állítunk ki díjbekérőt, az előzetesen befizetendő összeg alapját képező tételekről szóban állapodunk meg. A befizetendő összeg kiegyenlítése személyesen, a telephelyünkön történik. A jogszabályok értelmében legfeljebb bruttó 1 500 000 Ft összegig van lehetőség készpénzes fizetésre gazdasági társaságok között (magánszemélyek esetén nincs összeghatár). Ha a munka elvégezését és számla/nyugta kiállítását követően túlfizetés vagy túlteljesítés mutatkozik, a különbözetet kiegyenlítjük. 

Utólagos fizetésre csak akkor van lehetőség, ha a megrendelő előre leadott cégadatai alapján a külső hitelminősítő pozitív véleményt ad a vállalkozásról.

A dokumentumokat e-mailen küldjük, ezek kinyomtatva aláírás, bélyegző nélkül érvényesek.

Milyen költségekkel készüljek?

A költségek két nagyobb tételből állnak össze. 

Ezek között az egyik a betontermék ára, ami függ annak minőségétől és mennyiségétől. 

A másik a fuvarozás költsége. Ezt értelemszerűen csak eladói szállítás igénybevétele esetén kell kifizetni.

A megvásárolt termék árán, és az adott esetben igényelt szállítási díjakon túl további költségek is felmerülhetnek. Ilyen speciális igények például a fagyálló, folyósító használata, vasárnapi munkavégzés stb. A költségekkel kapcsolatos részleteket az árlista és az általános szerződési feltételek tartalmazzák.

Mit jelent a betontermék minőségbiztosítása?

Cégünk szavatolja, hogy az általunk gyártott beton minősége és műszaki paraméterei a vonatkozó jogszabályoknak, illetve szabványoknak mindenben megfelelnek. Ezt a Közlekedéstudományi Intézet által évente kiállított Gyártásközi Minőségellenőrzési Tanúsítvány is bizonyítja. Mindemellett a megrendelő próbakocka vételt, esetleg egyéb vizsgálatokat is kérhet.

Kapcsolatfelvétel

Rendelés előtt jó tudni

Kérdése van?

Amennyiben rendelkezik építési engedéllyel, a tervrajzokon az építész megjelölte a szerkezetekhez szükséges beton minőségét, csak le kell olvasni a tervekről.
Ha nem áll rendelkezésére ilyen terv, a kivitelezője fogja megmondani, milyen betont akarnak használni.

Ha nincs segítsége a beton minőségének meghatározásához, hívjon minket!

Betonjaink “kissé képlékeny” betonok. A “kissé képlékeny” kifejezés a friss beton konzisztenciájára vonatkozik. A konzisztencia a friss beton mozgékonyságának kifejezője, utal a felhasználhatóságra és a bedolgozhatóságra.
A friss beton konzisztenciáját a beton összetevőinek minősége és a keverék összetétele, mint például a víz-, cement-, adalékanyag- finomrész-tartalom befolyásolja.

Kissé képlékeny betonból minden vasalatlan és vasalt szerkezet elkészíthető, ha a vasalás nem túlságosan sűrű. Tömörítéséhez vibrátortkell használni. Szivattyúzható és látszóbeton készítésére is alkalmas.

C30/37-24 F2

  • “C” közönséges beton (Concrete = beton)
  • “30/37” szilárdsági mutató (37 N/mm2)
  • “24” maximális szemnagyság (24 mm)
  • “F2″ Terülési mérték (350 – 410 mm)

A tervrajzok alapján könnyen kiszámítható, a betonozni kíván szerkezet három értékét szorozzuk össze (hosszúság x szélesség x magasság).

Érdemes +5% mennyiséggel tervezni, mivel veszteség mindig adódhat, például az egyenetlen földmunka vagy a pontatlan zsaluzás, esetleg a szóródás miatt. Valamint a pumpában, mixerben, vagy a csövekben is maradhat némi beton, ami szintén a veszteséget növeli.