CKT beton

A CKT beton receptje, tulajdonságai, felhasználása

A CKT beton felhasználási lehetőségei viszonylag korlátozottak, de útburkolatok, térkövek alapjaként egyenletes alátámasztást, stabil alapot biztosít.
CKT beton utak, térkövek és aszfalt alátámasztására alkalmas transzportbeton fajta

A CKT (Cement Kötésű Teherhordó) beton a transzportbetonok egyik fajtája, tulajdonképpen cementtel stabilizált homokos kavics. Betonüzemben állítják elő és készen kikeverve, speciális szállítójárművön – billenőplatós teherautón – szállítják az építés helyszínére.

A CKT beton receptúrája a „legsoványabb” a gyárak által készített keverékek között. Vagyis a CKT betonban a legalacsonyabb a cement-, és legmagasabb az adalékanyag tartalom, ezért ez a leggyengébb minőségű beton. Utak, járdák aszfaltrétege alá, alapozás céljából mégis kiválóan megfelel. Nézzük, mit kell tudni az anyag összetételéről, tulajdonságairól, felhasználásáról.

A CKT beton összetétele

A CKT beton masszák „sovány” állagúak. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos betonhoz képest az összetevők aránya kicsit eltolódik a cement irányából a homokos kavics (sóder) irányába. Vagyis a CKT-ban kevesebb a cement, viszont több adalékanyag van, mint a normál betonokban. Ez pedig természetesen az anyag tulajdonságaiban és felhasználási lehetőségeiben is megmutatkozik. Vagyis a CKT beton gyengébb, mint a többi, ezért kevesebb dologra alkalmas.

Általában C2 vagy C4 minőségben forgalmazzák, szemcsemérete 24 vagy 36 mm átmérőjű, ami nagynak számít.

Tulajdonságai

A CKT beton konzisztenciája földnedves (FN, F1), vagyis száraz, tömör állagú, nehezen terülő. Lerakását követően néhány órán belül kezd el kötni. Nem szivattyúzható, és nem szállítható mixerkocsival, csakis billencs teherautóval. Az anyag tömörítése lapvibrátorral vagy úthengerrel történik. Ajánlott bedolgozási vastagsága 15–25 cm.

Előnyök, felhasználás

 • A CKT betonok legfőbb előnye az olcsóság. Mivel a betonokban a cement a legdrágább összetevő, a CKT-ban pedig cementből van a legkevesebb, ezért kedvező az ára.
 • A CKT elsődleges feladata, hogy az útburkolati betonok, térkövek alapjául szolgáljon, azok alatt helyezkedjen el. Egyenetlen terep esetén is egységes, stabil felületet biztosít számukra, és gondoskodik arról, hogy ne érintkezzenek közvetlenül a talajjal. Ezáltal védi az útburkolatot a káros, talajban lévő anyagoktól, az egyenetlen terhelés okozta alakváltozásoktól, és nem utolsó sorban a nedvesség okozta felfagyástól.
 • Ez a fajta beton ugyanis, stabilitása ellenére nem tartja meg a vizet, vagyis a téli csapadék átfolyik rajta. Így a víz nem fagy meg benne, ezért nincs tágulás, ami megemelné, hullámossá tenné a fölötte lévő aszfaltot vagy térkövet.
 • Egyszóval a CKT réteg stabil alapot ad, és lényegesen meghosszabbítja az útburkolatok élettartamát.
 • A betonréteg szükséges vastagságát a terhelés mértéke határozza meg, többnyire valahol 15 és 25 cm között van.
 • Szerkezeti betonok építésére még vasalással sem használható, hiszen az alacsony cementtartalom miatt még a vasalástól sem lesz szilárdabb.

Hátrányok, korlátok

 • A CKT alacsony cementtartalma miatt gyengébb betonnak számít, tehát a szilárdsága alacsony. Ennélfogva nagyobb terhelésnek kitett szerkezeti elemek készítéséhez nem használható. A vasalás sem segít rajta, mert nem éri el a minimális nyomószilárdságot sem. Mindazonáltal előfordult már, hogy kis terhelésnek kitett útburkolat, parkoló építésére is használták.
 • Alacsony cementtartalma miatt látszóbetonként nem használható. Minden esetben további rétegek kerülnek rá, hogy a felülete simább legyen.

Összefoglalás

A CKT beton egy „sovány” beton, vagyis a többi betonfajtához képest jóval kevesebb benne a cement. Emiatt az ára kedvező, viszont a szilárdsága jóval gyengébb a többi betonénál. Felhasználási lehetőségei viszonylag korlátozottak, azonban útburkolatok, térkövek alapjaként maradéktalanul ellátja feladatát. Egyenletes alátámasztást, stabil alapot biztosít, és megakadályozza a nedvesség, az egyenetlen terhelés, a fagy okozta problémák kialakulását.

Konzisztenciáját tekintve földnedves állagú. Billenős teherautó szállítja, tömörítése lapvibrátorral vagy úthengerrel történik.

Kapcsolatfelvétel

Rendelés előtt jó tudni

Kérdése van?

Amennyiben rendelkezik építési engedéllyel, a tervrajzokon az építész megjelölte a szerkezetekhez szükséges beton minőségét, csak le kell olvasni a tervekről.
Ha nem áll rendelkezésére ilyen terv, a kivitelezője fogja megmondani, milyen betont akarnak használni.

Ha nincs segítsége a beton minőségének meghatározásához, hívjon minket!

Betonjaink “kissé képlékeny” betonok. A “kissé képlékeny” kifejezés a friss beton konzisztenciájára vonatkozik. A konzisztencia a friss beton mozgékonyságának kifejezője, utal a felhasználhatóságra és a bedolgozhatóságra.
A friss beton konzisztenciáját a beton összetevőinek minősége és a keverék összetétele, mint például a víz-, cement-, adalékanyag- finomrész-tartalom befolyásolja.

Kissé képlékeny betonból minden vasalatlan és vasalt szerkezet elkészíthető, ha a vasalás nem túlságosan sűrű. Tömörítéséhez vibrátortkell használni. Szivattyúzható és látszóbeton készítésére is alkalmas.

C30/37-24 F2

 • “C” közönséges beton (Concrete = beton)
 • “30/37” szilárdsági mutató (37 N/mm2)
 • “24” maximális szemnagyság (24 mm)
 • “F2″ Terülési mérték (350 – 410 mm)

A tervrajzok alapján könnyen kiszámítható, a betonozni kíván szerkezet három értékét szorozzuk össze (hosszúság x szélesség x magasság).

Érdemes +5% mennyiséggel tervezni, mivel veszteség mindig adódhat, például az egyenetlen földmunka vagy a pontatlan zsaluzás, esetleg a szóródás miatt. Valamint a pumpában, mixerben, vagy a csövekben is maradhat némi beton, ami szintén a veszteséget növeli.