Betonpumpa

A betonpumpa

A betonpumpa kiváló eszköz a mixerbetonok célba juttatásához nehezen megközelíthető vagy szűk, magas helyeken.
A fotón egyik betonpumpánk látható munka közben, egy nehezen megközelíthető helyen

Ismerkedjünk meg az előnyeivel

A betonpumpa (betonszivattyú, vagy takarékosan mondva: pumpa) egy olyan gép, amely a frissen kevert beton munkaterületre való eljuttatását, beépítését végzi.
A beton pumpa ma a leghatékonyabb megoldást jelenti a folyékony beton mozgatására. Különösen jó szolgálatot tesz akkor, amikor nagy mennyiségű építőanyagot kell nehezen megközelíthető, szűk vagy magasan elhelyezkedő helyekre eljuttatni. Míg ezt a munkát korábban vödrökkel, darukkal kellett megoldani, ma a pumpa segítségével gyorsan, hatékonyan elvégezhető a feladat.

Cégünk többféle szivattyúval is rendelkezik.
Tudunk biztosítani

 • 1 db 24 fm-es, 4 gémes csarnokpumpát, illetve
 • 1 db 32 fm-es, 5 gémes csarnokpumpát.

Ezek segítségével zárt térben is lehetséges a szivattyúval történő betonozás: akár egy 6 méter magasságú épületben is ki tudják nyitni a gémeiket.

 • 1 db 36 fm-es, 4 gémes pumpával is megrendelőink rendelkezésére állunk.

A fentiek mind 160 m3/óra teljesítményű Putzmeister dugattyúval rendelkeznek, és akár több száz méter toldócső telepítésére is alkalmasak.
Így lényegében bármilyen igényt ki tudunk elégíteni.

Most pedig nézzük, mit kell tudni a gépekről és milyen munkák esetében jelentenek ideális választást.

A pumpák működése

A betonpumpa működése meglepően egyszerű – márpedig az egyszerű dolgok mindig a legjobbak.
A gépekben általában két henger van egymás mellett elhelyezve. Mindkét hengerben található egy-egy dugattyú. Az egyik dugattyú beszívja a folyékony betont a hengerbe, míg a másik egyidejűleg kinyomja azt. Egy ide-oda nyíló szelep segítségével irányítható, hogy melyik henger legyen nyitva a tölcsér, és melyik a nyomócsövek irányában.

Miért van nagy szükség ilyen eszközre?

A betonszivattyúk számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos szállítási módokkal, nevezetesen a talicska, a vödör és a daru használatával szemben. A két fő előny közül az egyik az, hogy ezek az eszközök nagy mennyiségű betont képesek szállítani, rövid idő alatt. A másik, hogy a munkát üresjárat nélkül végzik.
Ez azt jelenti, hogy kevesebb az elvesztegetett munkaóra, mivel a dolgozóknak nem kell várakozniuk a következő adag beton megérkezéséig. Ugyanakkor a daru, amely egyébként a vödröket emelgetné, a pumpa munkába állításának köszönhetően felszabadul, és más munkákra is használhatóvá válik. Egyszóval időt, pénzt és energiát spórolhatunk meg a pumpák alkalmazásával.

Vagyis a beton pumpa jó választás a következő esetekben:

 • Ha nagy mennyiségű masszát szükséges kihelyezni.
 • Ha nagyobb/távolibb területeket kell betonozni.
 • Ha olyan helyszínen (kertben/udvaron) van szükség az anyagra, ahova a mixer nem – vagy csak járulékos károk árán – tud beállni.
 • Ha nagyobb óránkénti mennyiségre van szükség.
 • Ha magas szerkezeteket kell betonozni.
 • Ha hatékonyan – talicskázás, vödrök használata nélkül – szeretnénk dolgozni.

Ilyenkor biztosak lehetünk benne, hogy a beton pumpa a legjobb társunk lesz a termelésben.

Jellemzően szivattyúval végzett munkák

Remek tulajdonságainak köszönhetően az eszközöket a legkülönbözőbb építőipari munkák során használják zökkenőmentesen és hatékonyan.

Például:

 • Alapozáshoz, pincékhez
 • Sokemeletes épületekhez
 • Felüljárókhoz és alagutakhoz
 • Hidakhoz és gátakhoz
 • Parkolókhoz
 • Járdákhoz és autóbeállókhoz
 • Úszómedencékhez
 • Teraszok és kerti fészerek alapjainak kialakításához

Mire érdemes készülni a szivattyú érkezésekor?

Szerződés szerint általában a megrendelő feladata gondoskodni arról, hogy az építési terület rendezett, könnyen és veszélytelenül megközelíthető legyen. Noha a szivattyúk képesek hozzáférni a nehezen megközelíthető területekhez, nem baj, ha a lehető legsimább a terep. Vagyis a hozzáférés javítása ott, ahol csak lehetséges, növeli az eszköz hatékonyságát.

Ha felmerül, hogy az építési területet bármilyen oknál fogva nem tudják majd megközelíteni a járművek, nem érdemes tépelődni a rendelés során. A szállítás előtt ugyanis ingyenes helyszíni szemlét biztosítunk, ahol szakértőink felmérik a terepet, és tanácsokat adnak a legjobb döntés meghozatalához.

Érdemes továbbá számolni azzal is, hogy a szivattyúnak van egy minimális óradíja, állásdíja, illetve a behatási engedély költsége is a vevőt terheli. Ha toldócsövek használatára kerül sor, akkor ezek díja is felszámolásra kerül.
Ha a munka végeztével az eszközök számára elmosási lehetőség nincs biztosítva, az további költségvonzattal jár. Ezekre az esetekre érdemes felkészülni.

Összegezve

A beton pumpa segítségével nagy távolságokra, magasságokba, nehezen megközelíthető helyekre is lehet betont szállítani gyorsan, hatékonyan. Lényegében alig van olyan munka, amely során az eszközök ne tennének jó szolgálatot, így mindenképpen érdemes élni remek tulajdonságaikkal.
Függetlenül attól, hogy professzionális építkezési projektről, vagy a kerti medence kibetonozásáról van szó, mindig jó választásnak bizonyulnak. A cégünk által biztosított beton termékek és a beton elhelyezéséhez szükséges pumpák segítségével rövid idő alatt, hatékonyan dolgozhat.

Kapcsolatfelvétel

Rendelés előtt jó tudni

Kérdése van?

Amennyiben rendelkezik építési engedéllyel, a tervrajzokon az építész megjelölte a szerkezetekhez szükséges beton minőségét, csak le kell olvasni a tervekről.
Ha nem áll rendelkezésére ilyen terv, a kivitelezője fogja megmondani, milyen betont akarnak használni.

Ha nincs segítsége a beton minőségének meghatározásához, hívjon minket!

Betonjaink “kissé képlékeny” betonok. A “kissé képlékeny” kifejezés a friss beton konzisztenciájára vonatkozik. A konzisztencia a friss beton mozgékonyságának kifejezője, utal a felhasználhatóságra és a bedolgozhatóságra.
A friss beton konzisztenciáját a beton összetevőinek minősége és a keverék összetétele, mint például a víz-, cement-, adalékanyag- finomrész-tartalom befolyásolja.

Kissé képlékeny betonból minden vasalatlan és vasalt szerkezet elkészíthető, ha a vasalás nem túlságosan sűrű. Tömörítéséhez vibrátortkell használni. Szivattyúzható és látszóbeton készítésére is alkalmas.

C30/37-24 F2

 • “C” közönséges beton (Concrete = beton)
 • “30/37” szilárdsági mutató (37 N/mm2)
 • “24” maximális szemnagyság (24 mm)
 • “F2″ Terülési mérték (350 – 410 mm)

A tervrajzok alapján könnyen kiszámítható, a betonozni kíván szerkezet három értékét szorozzuk össze (hosszúság x szélesség x magasság).

Érdemes +5% mennyiséggel tervezni, mivel veszteség mindig adódhat, például az egyenetlen földmunka vagy a pontatlan zsaluzás, esetleg a szóródás miatt. Valamint a pumpában, mixerben, vagy a csövekben is maradhat némi beton, ami szintén a veszteséget növeli.