A pumix

Pumix

A pumix a betonkeverőt és a betonszivattyút egyesíti magában, ezért szállítani és pumpálni is tud mixerbetont.
A pumix a betonkeverőt és a betonszivattyút egyesíti magában, vagyis tud szállítani és pumpálni is mixerbetont. Ez az egyik pumixunk.

A Pumix a pumpa és a mixer szavak első szótagjának összefűzéséből származó kifejezés. Olyan betonszállító jármű, amely a betonkeverőt és betonszivattyút kombinálja, egyesíti magában. Különlegessége, hogy a pumpa szerkezeten kívül a beton szállítására alkalmas mixer dobbal is rendelkezik. Tipikus „kettő az egyben” gépként írható le. Segítségével praktikusan megoldható a kisebb mennyiségű beton szállításának és szivattyúzásának problémája. Nézzük, mit kell tudni az eszközről, mennyibe kerül a kibérlése, és mire kell számítani a vele való munka során.

A felhasználásról általában

A Pumix akkor jó választás, ha a szállítójármű és a beton kihelyezése között 3 méternél nagyobb távolság van. Vagyis elsősorban akkor tesz kiváló szolgálatot az eszköz, ha nincs lehetőség a beton csúszdán történő leeresztésére. Amikor nem megoldható a helyszín szállítójárművel történő szoros megközelítése, remek alternatívát jelent a gép. Természetesen akkor is nélkülözhetetlen szolgálatot tehet, ha magas szerkezeteket – koszorúkat, födémeket – szeretnénk építeni.

Fontos, hogy ezeket a gépeket a gyors, és nem túl nagy volumenű (20-30 m3-es) munkákra találták ki.
Lényeges az is, hogy kitalpalási területe kisebb, mint a hagyományos beton pumpáké, így szűkebb helyeken is munkába állítható.

A felhasználásról konkrétan

Cégünk kétféle gémhossszúságú, egy 24 fm-es és egy 29 fm-es járművel rendelkezik. Fontos, hogy a gép hosszúsága mindig függőlegesen, felfelé értendő. Ha oldalra kell dolgozni, akkor a „torony” magasságát értelemszerűen le kell vonni a hosszból – így kapható meg a gyakorlati hosszúság.

A 24 fm-es jármű rotoros kialakítású, ennélfogva a könnyű beton pumpálására a legalkalmasabb. Maximálisan 5 m3 betont tud szállítani, és 80 m3 / óra a pumpálási teljesítménye. A 29 fm-es gép dugattyús kialakítású, amely szintén 80 m3/óra kapacitással rendelkezik. Minden pumpán van plusz 25-30 fm gumi- illetve vascső, így az extra toldásnak nincs akadálya, ha kevésnek bizonyul a saját hossz. Ha ennél nagyobb távolság áthidalására van szükség, az extra csöveket külön autóval szállítjuk ki a helyszínre. Ezeket a gép kezelője kapcsolja össze az erre a feladatra gyártott speciális kapcsokkal.

Mindkét gép rendelkezik ún. lassítóval, amely a beton zuhanását lassítja. Így a kényesebb munkák is biztonságosan elvégezhetők, a lassítóval a zsalukövek 4-5 sor magasságig pumpálhatóak (amennyiben jó a zsalukő minősége).
Emellett a járművek rendelkeznek gumicső szorítóval is. Ennek az a lényege, hogy amikor a kezelő azt „mondja”: elég, akkor egy hidraulikus szorító a pumpa utolsó tagját elszorítja. Így a csövekben még benne lévő beton nem folyik ki, így nincs pazarlás, nincs kellemetlen meglepetés.

Költségek

Mivel az extra csöveket külön autóval szállítjuk ki a helyszínre, ezért kompenzációs díjat számítunk fel. A toldó csövek telepítéséhez, egyik helyről másik helyre való szállításukhoz a munkaerőt a megrendelő biztosítja. Amennyiben a vevő nem rendelkezik erre a célra emberekkel, biztosítjuk a munkásokat, külön megbeszélés szerinti összeg fejében.

Pumix rendelése esetén a minimum fizetendő idő 4 óra. Úgy kell számolni, hogy 1-1 óra a ki-beállás, két óra pedig a konkrét tevékenység. A kiérkezéstől az eltávozásig tart a helyszíni munkaidő. Amennyiben nem tudja a kezelő a helyszínen elmosni a munkaeszközt, úgy plusz 1 óra fizetendő. A költségekről egyébként teljes körű tájékoztatás az általános szerződési feltétek között található.

Összegezve

A pumix lehetővé teszi a kisebb mennyiségű beton pontos elhelyezését, akár nagy magasságban is. Ennélfogva a legkülönbözőbb építőipari feladatok elvégzésére is alkalmas lehet. Az eszköz segítségével lényegesen megkönnyíthető, felgyorsítható a betonozás folyamata, legyen szó akár ház körüli munkákról, akár professzionális projektekről.

Kapcsolatfelvétel

Rendelés előtt jó tudni

Kérdése van?

Amennyiben rendelkezik építési engedéllyel, a tervrajzokon az építész megjelölte a szerkezetekhez szükséges beton minőségét, csak le kell olvasni a tervekről.
Ha nem áll rendelkezésére ilyen terv, a kivitelezője fogja megmondani, milyen betont akarnak használni.

Ha nincs segítsége a beton minőségének meghatározásához, hívjon minket!

Betonjaink “kissé képlékeny” betonok. A “kissé képlékeny” kifejezés a friss beton konzisztenciájára vonatkozik. A konzisztencia a friss beton mozgékonyságának kifejezője, utal a felhasználhatóságra és a bedolgozhatóságra.
A friss beton konzisztenciáját a beton összetevőinek minősége és a keverék összetétele, mint például a víz-, cement-, adalékanyag- finomrész-tartalom befolyásolja.

Kissé képlékeny betonból minden vasalatlan és vasalt szerkezet elkészíthető, ha a vasalás nem túlságosan sűrű. Tömörítéséhez vibrátortkell használni. Szivattyúzható és látszóbeton készítésére is alkalmas.

C30/37-24 F2

  • “C” közönséges beton (Concrete = beton)
  • “30/37” szilárdsági mutató (37 N/mm2)
  • “24” maximális szemnagyság (24 mm)
  • “F2″ Terülési mérték (350 – 410 mm)

A tervrajzok alapján könnyen kiszámítható, a betonozni kíván szerkezet három értékét szorozzuk össze (hosszúság x szélesség x magasság).

Érdemes +5% mennyiséggel tervezni, mivel veszteség mindig adódhat, például az egyenetlen földmunka vagy a pontatlan zsaluzás, esetleg a szóródás miatt. Valamint a pumpában, mixerben, vagy a csövekben is maradhat némi beton, ami szintén a veszteséget növeli.