Szaktanácsadás

Szaktanácsadás betonrendeléshez

Szaktanácsadással elkerülhetők a bosszantó meglepetések. Szakértelmünkben és több évtizedes tapasztalatunkban megbízhat.
Több évtizedes tapasztalatunkban és szakértelmünkben megbízhat

Cégünk ingyenes szaktanácsadással segít a betonrendelés előkészítésében, lebonyolításában.

Bár az építkezések során az építőanyag megvásárlása tűnik a legegyszerűbb feladatnak, az előkészítő munkát ilyenkor sem lehet megúszni. Az elméleti alapozás ugyanis elengedhetetlen a jó vásárhoz.

Ha az ember nem szakember, nem biztos, hogy minden felmerülő kérdésre magabiztosan tud válaszolni – ha egyáltalán felmerül. Szakértő csapatunk azonban szívesen áll vásárlóink rendelkezésére. Ingyenes szaktanácsadás keretében Önnek is segítünk a megfontolt döntés meghozatalában, a kellemetlen meglepetések elkerülésben.

Profi tanácsok nem csak profiknak

Csapatunk tagjai 5-13 éve a cégünknél dolgoznak. Van olyan mérnökünk, aki 26 éve a betonszakmában tevékenykedik. Általában betonügyben és a szűken vett területükön is mindannyian nagy tudású, megbízható szakemberek. A több évtizednyi felhalmozott tapasztalatnak köszönhetően elmondhatjuk, hogy szakértőink szinte mindent láttak már, amit ezen a területen látni érdemes. Alig képzelhető el olyan probléma, amelyre ne tudnánk megalapozott szakmai megoldást nyújtani.

A szakmai tanács aranyat ér

Melyek azok a problémák/kérdések, amelyeket a cégünk által biztosított ingyenes tanácsadás keretében gyakran megoldunk/megválaszolunk?

  • Ha nem áll rendelkezésre kiviteli terv, akkor milyen minőségű, konzisztenciájú betont érdemes rendelni?
  • Milyen beton kell a sávalapba, födémbe, lépcsőbe, kerítés alapba stb.?
  • Mire érdemes figyelni a beton szállítása során?
  • Mire érdemes figyelni a beton bedolgozása, utókezelése során?

Emlékeztető köbméter számításához

A köbméter az a mértékegység, amely egy test térfogatát fejezi ki. Úgy számolható ki, hogy összeszorozzuk a test szélességét, hosszúságát és magasságát.

Példák

Képzeljünk el például egy nagy ládát, aminek a szélessége 1 méter, a hosszúsága 2 méter, a magassága 3 méter. Ebben az esetben 1m x 2m x 3m=6 köbméter a láda térfogata.
Ha veszünk egy kockát, amelynek széle, hossza, magassága is 1m, annak 1m x 1m x 1m=1 köbméter a térfogata. Az 1 köbméter jelében (1m3) tehát az „m” a méter jele. A felső kis 3-as pedig azt fejezi ki, hogy az 1-et (1 métert) önmagával háromszor szorozzuk (köbre emeljük). Vagyis egy 1x1x1 méteres kockáról beszélünk.

Tehát ha azt halljuk, hogy 1 köbméter beton, akkor képzeljünk el egy 1m-es élekkel rendelkező kockát, tele betonnal. Ha azt, hogy 8 köbméter beton, akkor 2 méteres élekkel rendelkező kockát. (2m x 2m x 2m=8 köbméter)

Fontos, hogy métert méterrel, decimétert deciméterrel, centimétert centiméterrel szorozzunk. Tegyük fel például, hogy betonfalat akarunk készíteni.
Ennek magassága 2 méter, hossza 3 méter, szélessége (vagyis a falvastagság) 20 centiméter. Ebben az esetben a 20 centimétert váltsuk át méterre (=0,2m) és úgy szorozzunk. Tehát 2 x 3 x 0,2=1,2 köbméter betonra lesz szükségünk.

Ha oszlopformát akarunk betonozni, számítsuk ki először is az oszlop alját/tetejét képező kör területét. Ezt a r2π képlet segítségével tehetjük meg, ahol az „r” a kör sugara, a π pedig: π=3,14. Ha ezzel megvagyunk, szorozzuk meg a kapott értéket az oszlop magasságával – így megkapjuk a szükséges betonmennyiséget.

Mindez persze csak nagyvonalú számolgatás, mert az anyag sűrűsége, a betonréteg vastagsága stb. is lényeges. Bizonyos veszteséggel is számolni kell, minden esetben. Megvizsgáljuk a helyszín és a munka feltételeit, adottságait, tanácsokat adunk, így segítünk valóban elkerülni az elkerülhető nehézségeket.

Kapcsolatfelvétel

Rendelés előtt jó tudni

Kérdése van?

Amennyiben rendelkezik építési engedéllyel, a tervrajzokon az építész megjelölte a szerkezetekhez szükséges beton minőségét, csak le kell olvasni a tervekről.
Ha nem áll rendelkezésére ilyen terv, a kivitelezője fogja megmondani, milyen betont akarnak használni.

Ha nincs segítsége a beton minőségének meghatározásához, hívjon minket!

Betonjaink “kissé képlékeny” betonok. A “kissé képlékeny” kifejezés a friss beton konzisztenciájára vonatkozik. A konzisztencia a friss beton mozgékonyságának kifejezője, utal a felhasználhatóságra és a bedolgozhatóságra.
A friss beton konzisztenciáját a beton összetevőinek minősége és a keverék összetétele, mint például a víz-, cement-, adalékanyag- finomrész-tartalom befolyásolja.

Kissé képlékeny betonból minden vasalatlan és vasalt szerkezet elkészíthető, ha a vasalás nem túlságosan sűrű. Tömörítéséhez vibrátortkell használni. Szivattyúzható és látszóbeton készítésére is alkalmas.

C30/37-24 F2

  • “C” közönséges beton (Concrete = beton)
  • “30/37” szilárdsági mutató (37 N/mm2)
  • “24” maximális szemnagyság (24 mm)
  • “F2″ Terülési mérték (350 – 410 mm)

A tervrajzok alapján könnyen kiszámítható, a betonozni kíván szerkezet három értékét szorozzuk össze (hosszúság x szélesség x magasság).

Érdemes +5% mennyiséggel tervezni, mivel veszteség mindig adódhat, például az egyenetlen földmunka vagy a pontatlan zsaluzás, esetleg a szóródás miatt. Valamint a pumpában, mixerben, vagy a csövekben is maradhat némi beton, ami szintén a veszteséget növeli.