Betonmixer

Betonmixer

A mixerautó a forgódobjában folyamatos mozgatással szállítás közben is frissen tartja a betont. A hozzá tartozó 2 db csúszdával kb. 3 méter távolságra lehet eljuttatni a betont.
Az egyik mixer autónk. 2 db csúszda tartozékával nagyjából 3 méter távolságra lehet eljuttatni a betont.

A klasszikus beton mixer teherautó

A beton mixer – teljes nevén: betonkeverő vagy betonmixer teherautó, takarékosan mondva: mixer –, egy építőiparban használt nehézgépjármű. Olyan szállítóeszköz, amelynek segítségével vízzel kevert készbeton fuvarozható az építkezések helyszínére.
Jellemzően a képlékenyebb – F2, F3, F4, F5, F6 konzisztencia osztályú – betonok szállítására és leterítésére használatos.
A mixer sajátossága a speciális felépítménye: az anyag keverődobban történő forgatásával biztosítható a beton homogén minősége a szállítás során.

Cégünk 6 db 4 tengelyes Mercedes betonmixerrel rendelkezik, melyek egyenként 7-7 m³ beton szállítására alkalmasak. Természetesen további járműveket tudunk biztosítani, ha ezek kapacitása nem lenne elegendő a teljes megrendelés kielégítéséhez.

A betonkeverő teherautóval történő szállítás előnyei

Ha mixer hozza a helyszínre az anyagot, minden előnyt elmondhatunk, ami a készbeton esetében elmondható. Így sokkal gyorsabb és gördülékenyebb a betonozás, mintha kézi keverővel a helyszínen készülne az építőanyag. Transzportbeton rendelésekor a szállítási díjat egyszer kell megfizetni, hiszen nem szükséges külön fizetni a sóder és a cement helyszínre fuvarozásáért. Ahogy a keverőgép oda- illetve visszaszállítását is megspóroljuk, hiszen egyáltalán nincs ilyen gépre szükség.

Fontos, hogy a megoldás egyáltalán nem termel szemetet, sem a gyártás, sem a beépítés helyszínén nem keletkeznek üres cementes zsákok. Az anyag előállításával járó munkavégzés nem változtatja csatatérré a helyszínt, hiszen nem az építkezés helyén készül. (Legalábbis nem rontja tovább a már fennálló helyzetet.)
A kézi keverésből adódó igen magas hibaszázalékot szintén el lehet felejteni, ami a cement és víz nem megfelelő adagolása miatt léphet fel.
Az egyenletes minőség, a minimális pazarlás, a tiszta, hulladék- és szennyezésmentes beépíthetőség teszi igazán barátivá a mixerbeton árakat. Attól az egyetlen esettől eltekintve, amikor nagyon kis tételre van szükségünk, ár-érték arányban egyértelműen verhetetlen a mixerbeton.

A betonkeverő teherautó működési elve és gyakorlata

A beton szállítása során a legfontosabb szempont, hogy meg kell akadályozni a szétosztályozódását, vagyis az anyag részeire való szétválását. A mixer gépjármű folyamatosan forgó dobja biztosítja a beton összetevőinek egyenletes eloszlását, azt, hogy a beton homogén maradjon a szállítás során.
A mozgatás ugyanakkor megakadályozza a beton idő előtti megkötését, vagyis a szilárdulás megkezdését is.

A betonkeverő teherautó dobjának belseje spirállapáttal van felszerelve. A lapát az óramutató járása szerint és azzal ellentétesen is képes forogni. Ha egyik irány szerint mozog, a beton mélyebbre tolódik a dobban. Ilyenkor a lapát forgásiránya szerinti irányban forog dob is. Vagyis ezt a fajta mozgást produkálják a kocsik akkor, amikor az anyagot szállítják.
Ha a lapát és vele együtt a dob a másik irányba kezd forogni, az kikényszeríti a betont a dobból. Így amikor megérkezik a kocsi a helyszínre, és nincs akadálya a lerakásnak, a sofőr a leterítési irányba kapcsolja a szerkezetet.

Mire érdemes készülni a mixelő teherautó érkezésekor?

Jó tudni, hogy az általunk üzemeltett mixelő autókhoz 2 db költségmentesen használható csúszda tartozik. Ezek segítségével kb. 3 méteres távolságra lehet eljuttatni az anyagot közvetlenül a teherautóból. Ennélfogva a mixerrel való kiszállítás járdák, útszerkezetek kialakítása során ideálisnak tekinthető.

Ha a teherautó nem fér elég közel a helyszínhez, vagyis a csúszdás ürítés nem megoldható, más megoldás után kell nézni. Ilyenkor – illetve akkor, ha magasba kell eljuttatni az anyagot –, érdemes pumpát, betonszivattyút rendelni.

Ha sávalap vagy gödör betonozására kerül sor, a teherautó legfeljebb olyan távolságban állhat meg, amilyen mély a gödör.

Egyszóval, a mixer autóval való kiszállítás garantálja a beton egyenletes, megfelelő konzisztenciáját és praktikus, gyors, pazarlásmentes betonozást tesz lehetővé.

Kapcsolatfelvétel

Rendelés előtt jó tudni

Kérdése van?

Amennyiben rendelkezik építési engedéllyel, a tervrajzokon az építész megjelölte a szerkezetekhez szükséges beton minőségét, csak le kell olvasni a tervekről.
Ha nem áll rendelkezésére ilyen terv, a kivitelezője fogja megmondani, milyen betont akarnak használni.

Ha nincs segítsége a beton minőségének meghatározásához, hívjon minket!

Betonjaink “kissé képlékeny” betonok. A “kissé képlékeny” kifejezés a friss beton konzisztenciájára vonatkozik. A konzisztencia a friss beton mozgékonyságának kifejezője, utal a felhasználhatóságra és a bedolgozhatóságra.
A friss beton konzisztenciáját a beton összetevőinek minősége és a keverék összetétele, mint például a víz-, cement-, adalékanyag- finomrész-tartalom befolyásolja.

Kissé képlékeny betonból minden vasalatlan és vasalt szerkezet elkészíthető, ha a vasalás nem túlságosan sűrű. Tömörítéséhez vibrátortkell használni. Szivattyúzható és látszóbeton készítésére is alkalmas.

C30/37-24 F2

  • “C” közönséges beton (Concrete = beton)
  • “30/37” szilárdsági mutató (37 N/mm2)
  • “24” maximális szemnagyság (24 mm)
  • “F2″ Terülési mérték (350 – 410 mm)

A tervrajzok alapján könnyen kiszámítható, a betonozni kíván szerkezet három értékét szorozzuk össze (hosszúság x szélesség x magasság).

Érdemes +5% mennyiséggel tervezni, mivel veszteség mindig adódhat, például az egyenetlen földmunka vagy a pontatlan zsaluzás, esetleg a szóródás miatt. Valamint a pumpában, mixerben, vagy a csövekben is maradhat némi beton, ami szintén a veszteséget növeli.