Képlékeny beton

A képlékeny beton tulajdonságai, felhasználása, jelölése

A képlékeny beton szivattyúzható, pumpálható, könnyen bedolgozható, a sűrű vasalatok és látszóbetonok ideális mixerbeton fajtája.
A képlékeny beton szivattyúzható, pumpálható, könnyen bedolgozható, a sűrű vasalatok és látszóbetonok ideális mixerbeton fajtája

A képlékeny beton kifejezés a friss anyag konzisztenciájának – folyósságának, bedolgozhatóságának – harmadik kategóriájára utal. A tulajdonságot a beton keverési aránya, vagyis a benne lévő víz, cement, sóder, adalékanyag mennyiségaránya határozza meg. A régebbi szabvány szerinti „K”, az újabb szabvány szerint „F3, F4, F5, F6” jelölésű.

A KONZISZTENCIÁRÓL

A friss beton egyik legjellemzőbb tulajdonsága a konzisztencia. Ez a paraméter annak függvényében változik, hogy a beton receptúra milyen arányban tartalmaz cementet és vizet. A beton konzisztenciája a felhasználás szempontjából elsősorban a bedolgozhatóság miatt lényeges, de a szilárdságot is befolyásolja.

A konzisztencia általános összefüggései

 1. Azonos összetétel esetén a beton erőssége, szilárdsága a folyóssággal fordítottan arányos.
 2. Minél több egy keverékben a cement, annál erősebb lesz a beton (és annál drágább).
 3. Sűrűn vasalt szerkezeteket csak a képlékenyebb beton képes teljesen körbevenni
 4. Minél folyósabb a beton, annál könnyebb a bedolgozása.

Betonfajták konzisztencia (folyósság) szerint növekvő sorrendben:

– földnedves (jele F1, vagy régebbi szerint FN),

– kissé képlékeny (jele F2, vagy régebbi szerint KK)

– képlékeny (jele F3, vagy régebbi szerint K); illetve F4, F5, F6 (régebbi szerint folyós, F)

A képlékeny beton tulajdonságai

A képlékeny állagú betont leginkább sűrűn vasalt szerkezetek készítéséhez szokás használni. Nagy kiterjedésű szerkezetek, nagy mechanikai igénybevételnek kitett elemek, látszóbetonok készülnek belőle. Mindazonáltal a vékony fal, zárt koporsófödém, zsalukő, lábazat, ipari padló esetén is javasolt a használata. Végső soron még alapba is felhasználhatjuk, bizonyos körülmények esetén.

Az F3–F6 vagy K beton erényei között említendő a szivattyúzhatósága, a relatíve folyós állagának köszönhető könnyű bedolgozhatósága.

Mixerautó szállítja a helyszínre, szivattyúzható, pumpálható.

Gyenge vibrálással tömöríthető.

Hátránya ugyanakkor a nagy cementigénye, valamint a szétosztályozódásra, zsugorodásra való hajlama. (Ugyanakkor a kezdeti zsugorodás megelőzhető PP szál használatával.)

A képlékeny beton felhasználása, bedolgozása, utókezelése

A fentiekből kiderült, hogy a könnyű bedolgozhatóság és esztétikus felület mellett ennek a betonfajtának vannak sérülékeny pontjai. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy a bedolgozása és utókezelése során mennyire körültekintően járunk el.

 • Fontos például tudni, hogy a 22–26 °C-os környezeti hőmérséklet az ideális az anyaggal való munkához.
 • Gondoskodni kell arról is, hogy a bedolgozott anyag nedvességtartalma egy bizonyos szint alá ne essen le. Vagyis annak érdekében, hogy ne száradjon ki, nyáron védeni kell a nap és a szél ellen. E célból tanácsos lehet geotextillel takarni, és a textilt nedvesen tartani. (Ugyanakkor az álló vízben áztatása tilos.)
 • Télen takarással, fűtéssel kell védeni a bedolgozott betont a hideg ellen.
 • Ha nem használunk kötést késleltető vegyszert, akkor körülbelül 1,5 órán belül az anyag bedolgozását el kell végezni. Ha ennél is gyorsabb szilárdulás a cél, akkor kötésgyorsító anyag hozzáadásával a kötés/szilárdulás ideje felgyorsítható.
 • Víz hozzáadása a kész betonhoz tilos, ezzel ugyanis az anyag minősége, szilárdsága drasztikusan romlik. Ha mégis szeretnénk folyósabbá tenni az anyagot, folyósító anyagot érdemes használni.

Jelölése például

C30/37 – XC2 – 24 – F3

C30 – 24 – K (régi jelölés szerint)

A fenti esetben a terülési osztály F3-as, tehát képlékeny anyagot jelez.

Összegezve

A konzisztencia határozza meg a friss építőanyag tulajdonságait, illetve a vele való munka jellemzőit. Befolyásolja az anyag keverhetőségét, szállíthatóságát, tömöríthetőségét, állékonyságát.

A képlékeny beton szivattyúzható, pumpálható, mixerautó szállítja a helyszínre.

Elsősorban sűrűn vasalt szerkezetekhez ideális, mivel folyékonysága folytán a legkisebb résbe is bejut. Szívesen adunk szakmai tanácsot, sőt ingyenes helyszíni felmérést is kérhet tőlünk, amennyiben betonra van szüksége.

Kapcsolatfelvétel

Rendelés előtt jó tudni

Kérdése van?

Amennyiben rendelkezik építési engedéllyel, a tervrajzokon az építész megjelölte a szerkezetekhez szükséges beton minőségét, csak le kell olvasni a tervekről.
Ha nem áll rendelkezésére ilyen terv, a kivitelezője fogja megmondani, milyen betont akarnak használni.

Ha nincs segítsége a beton minőségének meghatározásához, hívjon minket!

Betonjaink “kissé képlékeny” betonok. A “kissé képlékeny” kifejezés a friss beton konzisztenciájára vonatkozik. A konzisztencia a friss beton mozgékonyságának kifejezője, utal a felhasználhatóságra és a bedolgozhatóságra.
A friss beton konzisztenciáját a beton összetevőinek minősége és a keverék összetétele, mint például a víz-, cement-, adalékanyag- finomrész-tartalom befolyásolja.

Kissé képlékeny betonból minden vasalatlan és vasalt szerkezet elkészíthető, ha a vasalás nem túlságosan sűrű. Tömörítéséhez vibrátortkell használni. Szivattyúzható és látszóbeton készítésére is alkalmas.

C30/37-24 F2

 • “C” közönséges beton (Concrete = beton)
 • “30/37” szilárdsági mutató (37 N/mm2)
 • “24” maximális szemnagyság (24 mm)
 • “F2″ Terülési mérték (350 – 410 mm)

A tervrajzok alapján könnyen kiszámítható, a betonozni kíván szerkezet három értékét szorozzuk össze (hosszúság x szélesség x magasság).

Érdemes +5% mennyiséggel tervezni, mivel veszteség mindig adódhat, például az egyenetlen földmunka vagy a pontatlan zsaluzás, esetleg a szóródás miatt. Valamint a pumpában, mixerben, vagy a csövekben is maradhat némi beton, ami szintén a veszteséget növeli.