kissé képlékeny beton

Gyakorlati tudnivalók a kissé képlékeny beton használatát és tulajdonságait illetően

A sűrű sárhoz hasonlító állagú kissé képlékeny beton pumpálható, könnyen bedolgozható, széles felhasználhatósága miatt népszerű betonfajta.
A kissé képlékeny beton pumpálható, könnyen bedolgozható, és széles felhasználhatósága miatt igen népszerű betonfajta

A kissé képlékeny beton a betontermékek konzisztencia (folyósság, képlékenység) szerinti osztályozásának második kategóriája. Állagát tekintve a sűrű sárhoz hasonlít. Könnyen bedolgozható, tömöríthető, de nem folyik szét, tehát megmunkálhatóság szempontjából ideálisnak mondható. Nem csoda, hogy a kissé képlékeny konzisztenciájú beton a legtöbb célra felhasználható típus. Az erősen vasalt szerkezetek kivételével a legtöbb betonozási munkához megfelel. Régebbi szabványok szerinti jelölése KK, az újak szerinti F2.

A KONZISZTENCIÁRÓL

A friss beton egyik legjellemzőbb tulajdonsága a konzisztencia. Ez a paraméter annak függvényében változik, hogy a beton receptúra milyen arányban tartalmaz cementet és vizet. A beton konzisztenciája a felhasználás szempontjából elsősorban a bedolgozhatóság miatt lényeges, de a szilárdságot is befolyásolja.

A konzisztencia általános összefüggései

 1. Azonos összetétel esetén a beton erőssége, szilárdsága a folyóssággal fordítottan arányos.
 2. Minél több egy keverékben a cement, annál erősebb lesz a beton (és annál drágább).
 3. Sűrűn vasalt szerkezeteket csak a képlékenyebb beton képes teljesen körbevenni
 4. Minél folyósabb a beton, annál könnyebb a bedolgozása.

Betonfajták konzisztencia (folyósság) szerint növekvő sorrendben:

– földnedves (jele F1, vagy régebbi szerint FN),

– kissé képlékeny (jele F2, vagy régebbi szerint KK)

– képlékeny (jele F3, vagy régebbi szerint K); illetve F4, F5, F6 (régebbi szerint folyós, F)

A kissé képlékeny beton tulajdonságai

 • Optimális bedolgozási hőmérséklete 22–26 Celsius fok. A téli hideg ellen takarással, fűtéssel kell védeni, tilos locsolni. Nyáron gondoskodni kell arról, hogy a nap és a szél ne párologtassa, szárítsa ki. Ilyenkor nedvesen – de nem álló vízben – szükséges tartani. Ezért praktikus geotextillel takarni és ezt a textilt nedvesen tartani.
 • Hivatalos ajánlás szerint a gyártástól számított 1,5 órán belül be kell dolgozni, ez az idő azonban kitolható kötéskésleltető adalékkal, vagy lerövidíthető kötésgyorsító vegyszer használatával.
 • Fontos, hogy a kissé képlékeny beton (F2 vagy KK) esetében is tilos víz utólagos hozzáadása. Bár elsőre logikusnak tűnhet egy szárazabb betont megrendelni, majd felhígítani, azonban ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk. A cement ugyanis csak bizonyos mennyiségű vizet képes megkötni. Az ideálisnál több víz negatívan befolyásolja a szilárdságot. Köbméterenként 10 liter víz hozzáadása egy teljes minőségi osztály romlását eredményezi. Ezért szükség esetén folyósító használata javasolt, ami a betonban lévő cement mennyiségének 0,2–0,3%-a lehet.
 • Szivattyúzható betonfajta, C12/15-ös betonminőségtől. Szállítása mixer kocsival történik.
 • A tömörítéséhez vibrátor használata ajánlott.

Milyen munkákhoz alkalmas a kissé képlékeny beton?

Az F2 vagy KK betonból tulajdonképpen bármi elkészíthető, kivéve a sűrű vasalást tartalmazó szerkezeteket. Látszóbeton készítésére is megfelelő lehet.

Zsaluzott szerkezetekbe is alkalmazható, ezért gyakran használják a következőkre:

 • sávalap
 • szerelőbeton
 • alaplemez
 • födém
 • koszorú
 • nyitott koporsófödém
 • terasz, támfal
 • térbeton
 • útbeton
 • medence
 • lépcső,
 • betonkerítés sávalap 

Szabványos jelölések

A betonra, mint építőanyagra – nem a szerkezetbe már beépített betonra – az MSZ 4798:2016 betonszabvány vonatkozik. Vagyis ennek jelzéseit használva kell megadni rendeléskor a beton minőségét a tervdokumentáció előírása szerint. Ezek a jelölések fejezik ki egyebek mellett a készítendő beton nyomószilárdsági, környezeti – és nem utolsó sorban – konzisztencia osztályát.

A kissé képlékeny állagú beton jelzése így is nézhet ki:

 • C25/30 – X0v(H) – 24 – F2
 • C25 – 24 – KK (a régi jelölés szerint)

Összegezve

A beton konzisztenciája (képlékenysége) az összetevők (cement, sóder, víz, adalékanyagok) arányától függ.

A sűrű sárhoz hasonlító kissé képlékeny beton pumpálható, könnyen bedolgozható, népszerű konzisztenciájú betonfajta. Jól használható a nem túl sűrű vasalást tartalmazó, és a vasalatlan szerkezetek kialakításához. Vagyis a betonkerítéstől, lépcsőtől kezdve a födémekig, támfalakig bezárólag számos betonelem készíthető belőle.

Betongyárból rendelve gyorsan, nagy mennyiségben, állandó minőségben beszerezhető. Ha figyelünk a bedolgozására és az utókezelésére, az építkezés kifogástalan végeredménye a felhasznált anyag minőségét tekintve garantált lesz és a beton ára is elfogatható.

Kapcsolatfelvétel

Rendelés előtt jó tudni

Kérdése van?

Amennyiben rendelkezik építési engedéllyel, a tervrajzokon az építész megjelölte a szerkezetekhez szükséges beton minőségét, csak le kell olvasni a tervekről.
Ha nem áll rendelkezésére ilyen terv, a kivitelezője fogja megmondani, milyen betont akarnak használni.

Ha nincs segítsége a beton minőségének meghatározásához, hívjon minket!

Betonjaink „kissé képlékeny” betonok. A „kissé képlékeny” kifejezés a friss beton konzisztenciájára vonatkozik. A konzisztencia a friss beton mozgékonyságának kifejezője, utal a felhasználhatóságra és a bedolgozhatóságra.
A friss beton konzisztenciáját a beton összetevőinek minősége és a keverék összetétele, mint például a víz-, cement-, adalékanyag- finomrész-tartalom befolyásolja.

Kissé képlékeny betonból minden vasalatlan és vasalt szerkezet elkészíthető, ha a vasalás nem túlságosan sűrű. Tömörítéséhez vibrátortkell használni. Szivattyúzható és látszóbeton készítésére is alkalmas.

C30/37-24 F2

 • „C” közönséges beton (Concrete = beton)
 • „30/37” szilárdsági mutató (37 N/mm2)
 • „24” maximális szemnagyság (24 mm)
 • „F2″ Terülési mérték (350 – 410 mm)

A tervrajzok alapján könnyen kiszámítható, a betonozni kíván szerkezet három értékét szorozzuk össze (hosszúság x szélesség x magasság).

Érdemes +5% mennyiséggel tervezni, mivel veszteség mindig adódhat, például az egyenetlen földmunka vagy a pontatlan zsaluzás, esetleg a szóródás miatt. Valamint a pumpában, mixerben, vagy a csövekben is maradhat némi beton, ami szintén a veszteséget növeli.