A sávalapok a rájuk épített felépítmény terheit vezetik és oszlatják el a talajra. Fontos, hogy jó minőségű betonból készüljön.

Mi az a sávalap?

A homokra épít kifejezés a hiábavalóság, meggondolatlanság szinonimájaként rögzült a nyelvben. Ha ugyanis futóhomokra építjük a házunkat, az össze fog dőlni. Nem számít, hogy egy kis kertes házról vagy többlakásos épületről van szó – az alap minden építmény alfája. Bár az alapozást általában nem lehet látni kívülről, de minden épületben ott van, és mindenhol alapvető támasztó funkciója van.

A sávalap az építési alapok egyik fajtája. Jellemzően teherhordó falak és masszívabb kerítések alá kerül. Ebben a cikkben a sávalapról írunk bővebben.

Mire való az alap általában?

Legyen szó födémalapról, sáv- vagy pontalapról – az alapozás rögzíti és alátámasztja a teljes szerkezetet, egyenletesen oszlatva el és vezetve annak súlyát az altalajra. Erősnek kell lennie, ezért általában betonból építik.

Az alapozás egy gyűjtő kategória, amelyen belül sokféle alapozási módot ismerünk. A leggyakoribbak a következők:
• pontalapozás,
• sávalapozás,
• szalag- vagy gerendaalapozás,
• lemezalapozás,
• speciális síkalapozások.

Az alapozás megtervezése szaktudást igénylő munka. Egy kisebb szerszámos kamra vagy kerti házikó alapozásával esetleg magunk is elboldogulhatunk, de garázsmérettől fölfelé feltétlenül szükség van építészmérnökre. Ő határozza meg a beton típusát, és dönt az esetleges vasalás szükségességéről is, vagyis szerkezeti acélelemek betonba öntéséről. Kiemelten fontos a jó tervezés és a precíz munka – a hibákat utólag már nem nagyon lehet javítani.
A sávalap méretét és a megerősítés mértékét a rá kerülő felépítmény tulajdonságai és az altalaj teherbíró képessége befolyásolja.

Hogy néz ki egy sávalap?

Családi házaknál a sávalap a leggyakrabban alkalmazott alapozási módszer. Persze csak akkor lesz megfelelő, ha az épület talaja megfelelően jó teherbírású, és az alap nem kerül talajvízszint alá. (Utóbbi esetben lemezalapozást szoktak alkalmazni.)
A falak függőlegesen lefelé vezetik és átadják a tető terheit az alaptesteknek. Mivel a falak egy vonalban megoszló, folyamatos terhelést adnak, ezért alátámasztásuknak is vonalszerűnek kell lennie. Ez a vonalszerű alátámasztás maga a sávalap.

Az ideális sávalap a tartó- és válaszfalak alatt fut, általában kb. 60 cm széles és minimum 80, de inkább 100 cm mély. A beton csak a nyomás terheinek felvételére alkalmas, de fellépnek oldalirányú és függőleges húzóerők is. Ezek „elviselésére”, kiegyenlítésére építenek be a betonba betonacélt, ezekkel erősítve meg azt.

A sávalap felépítése rajzon bemutatva
A sávalap felépítése

Mi a feladata?

A sávalapok a rájuk épített felépítmény (pl. teherhordó falak és a tető) terheit vezetik és oszlatják el a talajra.

Sávalap készítése

Az alábbi lépésekben zajlik:
• Alap kitűzése
• A sávalap kiásása
• Zsaluzás, kavicsréteg elhelyezése
• Betonozás (betonacél erősítéssel)

A sávalap mélysége, szélessége

A sávalap tervezése is építész feladata. Minimális szélessége általában 30-40 cm, de sok esetben a falvastagság duplája is szükséges lehet. A mélysége minimum 80, de inkább 100 cm. A leendő alapozás alá kavicsréteget is terítenek, amit a beton beöntése előtt tömöríteni kell, és szigetelő fóliával elválasztani.

Az alap kitűzése

Az alapozása előtt a főbb sarokpontok és a magassági fixpont kitűzésével kijelölik az épület helyét. A teherhordó falak körvonalainak kitűzése mérőszalaggal és zsinórral történik. Érdemes többször is ellenőrizni a méreteket.

A sávalap kiásása

Fontos, hogy mélységben a fagyhatár alá menjünk az alap kiásásával, a süllyedés elkerülése miatt. Az ásás nagyobb épületeknél géppel történik, sokkal gyorsabban elkészül és pontosabb lesz a végeredmény.

Zsaluzás

Zsaluzás általában akkor szükséges, ha a talaj nem kellően stabil, és nem képes megtartani a beöntött beton feszítő erejét. A zsalu szerepe a nedves, meg nem szilárdult beton formában (kordában) tartása a megszilárdulásig.
Ahhoz, hogy a jellemzően fából készített zsaluzatnak helye legyen a talajban, a gödröt a szükséges alap szélességénél valamivel nagyobbra kell ásni. A zsaluzat további előnye, hogy amennyiben pontosan be van állítva, garantálja a sima, vízszintes felületet.
Családi házak építésénél elterjedt megoldás a zsalukő használata sávalapozáshoz is. Ez gyors, egyszerű, ám nem olcsó megoldás. Lehetővé teszi a vasalás beépítését is.

Betonozás

Következhet végre a betonozás. Nézzük, milyen szempontokat ajánlott figyelembe venni.

• Betonozás előtt ne felejtsük elhelyezni a vezetékek védőcsöveit, amiben később a vezetékek futnak majd, hogy ne utólag kelljen átfúrni a megszilárdult alapot.
• Az alapot félig feltöltjük betonnal, bevasaljuk, tömörítjük, simítjuk, majd újabb réteg beton következik, amit szintén tömörítünk. A tömörítés célja, hogy a bekerült légbuborékokat, hézagokat eltávolítsuk, hogy minden irányból, rések nélkül vegye körül a beton a vasrudakat.
• Az egyenletes minőség fenntartása érdekében nagy mennyiségnél minden tényező figyelembevételével a gyárilag bekevert és helyszínre szállított mixerbeton a leginkább ajánlott megoldás. A garantált minőség és a gyors, pumpás bedolgozás olyan pluszok, amelyek ellensúlyozni tudják az esetleg magasabb árat a házi betonkeveréshez képest.
• Kisebb mennyiség (pl. kerítés alap) esetén jó megoldás lehet a zsákos beton is. A beton száraz összetevőit (cement és sóder) adott arányban már összekeverték és zsákokba porciózták. Csak vizet kell hozzáadnunk, és kész is az egyenletes minőségű betonunk. Hátránya a meglehetősen magas ár.
• Házi betonkeverést annak minőségbeli ingadozása miatt csak végszükség esetén alkalmazzunk.

Mi a beton szerepe?

A betonnak nemcsak nyomásállónak és teherbírónak kell lennie, hanem oldalirányú vagy függőleges húzóerőkkel is meg kell birkóznia. Ezért erősítik meg a betont vas-szerkezetekkel (rudakkal, kosarakkal), vagyis úgynevezett vasbetont képeznek.
Ha egyszerűen beleöntjük a betont egy földbe ásott lyukba, az nem biztos, hogy működni fog. A legtöbb esetben zsaluzatra van szükség, amely a kezdetben viszkózus betont a megkötésig formában tartja, és homokos talajon megakadályozza, hogy lecsússzon a talajról. Funkcióját tekintve a zsaluzat a sütemények készítéséhez használt tortaformához hasonlítható, és különösen nagy alapok készítésekor szükséges.

Milyen beton való a sávalapba?

• A sávalapokhoz nem mindegy, hogy milyen betont használunk, főleg a nyomószilárdság értékre figyeljünk. Általában a C12/15-ös nyomószilárdság a minimum, de C16/20-at is szoktak használni. Minél nagyobb a C értéke, annál erősebb, szilárdabb, teherbíróbb lesz a beton.
• A másik fontos kérdés a beton konzisztenciája, vagyis az, hogy bedolgozás előtt mennyire folyós állagú. Az ideális, tehát éppen megfelelő alakíthatóság a beton tömörítésének, bedolgozásának alapja. Sávalapozás esetében szinte bármelyik típus szóba jöhet a talaj, a körülmények és a vasalás szükségességének függvényében.
• A friss beton akkor jól bedolgozható, ha a tömörítéshez kis munkamennyiség is elegendő. Vagyis a beton csak annyira folyós, amennyire a tömörítéshez annak kell lennie. Alaptétel, hogy a receptben előírt mennyiség fölött hozzáadott víz mennyiségével a beton folyóssága nő, a szilárdsága viszont csökken.

Hogyan spórolhatunk a költségeken?

Sávalap készítése üvegház, kerti kisház vagy alacsony falak építésekor saját kezűleg is kivitelezhető, így sokat spórolhatunk. De lakóépületek alapjain vagy födémén csak az merjen dolgozni, aki megfelelő elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkezik.
Az alapozás meglehetősen munkaerőigényes, ezáltal drága művelet. Ugyanakkor vannak olyan részei, amibe mi magunk is beszállhatunk (ásás, talicskázás, zsaluzat építése). Ezzel pénzt takaríthatunk meg.

Az alapozás lehetséges hibái, ahogy már említettük, súlyos következményekkel járnak, és utólag javítani bontás nélkül csak nagyon korlátozott mértékben lehetséges. Ezért sávalap készítésekor járjunk el nagyon-nagyon körültekintően.

Ahogy a fentiekből látszik, az alapozás szerepét és fontosságát nem lehet túlhangsúlyozni, ezért nem vitás, hogy a minőségre nagyon figyelni kell. Mivel egy sávalap általában igen nagy mennyiségű betont igényel, házi betonkeveréssel nehéz volna megfelelően egyenletes minőséget előállítani. A mixerbetonok pontos receptúra szerint bekevert, garantáltan kiváló minőségű betonja, éppen a kellő mennyiségben és időben kiszállítva a lehető legjobb választás sávalaphoz.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük