A betonüzemben gyártott transzportbeton vagy mixerbeton számos előnyei között van a gyors beépíthetőség, a kiváló minőség és az egyszerű használat.

Miért érdemes építkezéskor a transzport betont választani?

Transzport beton, készbeton vagy házi betonkeverés? Ha építkezés, akkor a sok eldöntendő kérdés közül az az egyik legfontosabb, hogy milyen betont használjunk. Kisebb munkák esetén (pl. kerítésoszlopok betonozása) szóba jöhet a házi keverés, de már egy családi ház esetén érdemesebb a gyárilag bekevert transzport betont választani. Nagy építkezések, lakóparkok, irodaházak építésénél pedig szóba sem jöhet egyéb megoldás.

Mi az a transzport beton?

A transzportbeton egy olyan betonkeverék, ami betonüzemben készül és egy speciális járműben (betonmixer, mixerkocsi, esetleg billencs teherautó) érkezik a beépítés helyszínére.

A képlékeny fajtákat betonpumpa segítségével juttatják célba. Itt az egyik 36 méteres pumpánk látható.
A képlékeny fajtákat betonpumpa segítségével juttatják célba. Itt az egyik 36 méteres pumpánk látható munka közben.

Többféle elnevezés is használatos rá: transzport beton, mixer beton vagy készbeton. (Jó tudni, hogy a készbeton elnevezést arra a zsákos betonkeverékre is használják, amihez csak vizet kell hozzáadni. Ez a típus egyébként hobbibeton, zsákos beton néven is ismert. Ez utóbbi elnevezések találóbbak és kevésbé félrevezetőek.)

A transzportbeton a magas minőség garanciája

Legnagyobb előnye a mindig azonos, magas minőség, az egyenletes és homogén szerkezet, ami a rendkívül pontos anyagösszetételének köszönhető.

A gyártás szigorú szabványok szerint folyik, hitelesített mérőberendezésekkel, adagolókkal. Szakképzett mérnökök vezetik és ellenőrzik a gyártási folyamatokat.

Ezek után úgy gondolhatnánk, hogy a transzport beton jóval drágább, mint a házi betonkeverés. Nézzük meg közelebbről, hogy igaz-e ez?

A házi betonkeverés előnyei

 • Bármikor végezhetjük, amikor nekünk tetszik, míg a transzport beton megrendelése előre gondolkodást, tervezést kíván.
 • Kevesebb nagy terjedelmű szállítóeszközt és egyéb munkagépet igényel.
 • Az alapanyagoknak kisebb a költsége, mint a transzport beton esetében.

A transzport beton előnyei

 • Stabilan magas, egyforma minőség bármilyen mennyiség esetén, szemben a házi módszerek változó végeredményével.
 • Kisebb a munkaerő igénye a beépítésének, hiszen megspórolható a beton keveréséhez és helyszínre juttatásához szükséges izomerő, ami úgy 29 tonna (kb. 12 m³) beton esetében jelentős tényező.
 • Egyszer szállítják, nem külön-külön az összetevőket. Így alacsonyabb a szállítás költsége, és jóval kevesebb a hulladék (pl. zsákok, maradék sóder és cement).
 • Sokkal gyorsabb betonozás a házi módszerekhez képest.

Ezen tények ismeretében nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy bizonyos mennyiség fölött jobban megéri a transzport beton rendelése. Ennek belátásához ne csak az alapanyagok árát, hanem a házi betonkeveréshez szükséges anyagszállítás, mozgatás, munkaerő munkadíját is vegyük figyelembe, sőt kalkuláljuk bele a minőség árát is.

Mi történik a beton bekeverése után?

A garantált minőségű transzport beton önmagában még nem elég. Az elkészült friss betont megfelelő állagban el kell juttatni a helyszínre, ott szakszerűen beépíteni, és a megfelelő utókezelést sem mulaszthatjuk el.

 • A friss beton szállítása során bizonyos szabályokat be kell tartani. Általános érvényű, hogy a betonnak a keverés befejezését követő 1,5–2 órán belül a beépítés helyszínén kell lennie. Ellenkező esetben a beton minősége jelentősen romolhat. Figyelembe kell venni a szállítási útvonalat és a szükséges szállítási időt is.
 • Az építkezésen a beton vagy közvetlenül a keverőjárműből kerül a beépítés helyére (például egy előkészített zsaluzatba), vagy betonszivattyúkkal pumpálják oda.
 • A friss betont betöltés után el kell simítani, tömöríteni, például vibrátorok segítségével.
 • A beépítést követő első napokban a betont védeni kell az időjárás szélsőségeitől és egyéb környezeti hatásoktól. (Például nagyon gyors felmelegedés vagy lehűlés, fagy, eső, erős napfény vagy szél, kiszáradás stb.) A friss beton védelmére speciális fóliákat vagy szigetelést használnak, emellett a felület nedvesítésről (de nem elárasztásáról) sem szabad megfeledkezni.

Összegzés

A transzportbeton betonüzemben, pontos receptúra alapján kevert friss betonfajták gyűjtőneve, melyeket speciális autóval szállítanak a beépítés helyére. A házi betonkeveréshez viszonyított valamivel magasabb árát ellensúlyozza az állandó, garantáltan magas minősége, egyszerű használata, gyors beépíthetősége. Mindezek figyelembevételével nem is kérdés, hogy megéri-e inkább ezt választani.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük